NASI LEMAK MUDAH
Gambar di atas bukan lah sekadar hiasan ya!
Tu hasil air tangan sis untuk hubby tercinta.
walaupun sis busy tapi untuk hubby tercinta sia tetap gigih untuk masak ya.
Bagi sis nasi lemak la makanan yang paling mudah untuk disediakan dalam masa yang singkat. walaupun sis balik kerja pukul 5.30 petang tapi sis masih kuat untuk masak.
bagi sesetengah orang.. bila sebut nasi lemak mesti rasa macam "lecehnya nak prepared" dan "susah lah nak masak sambal bagai"
but for sis..simple! sebab sis masak nasi lemak yang paling mudah sahaja. lets sis teach u guys! sia mengaku sis bukan lah hebat sangat salam memasak tapi boleh la untuk perut hubby sis je kan. kalau korang try ikut la. kalau tak nak pun ikutlah.
selamat mencuba !
REBUS TELUR terlebih dahulu.
Kalau korang nak telur goreng so goreng je la. tak akan sis nak ajar kan. Haha.
GORENG IKAN BILIS terlebih dahulu. Sis suka ikan bilis yang garing-garing.
Kalau ada KACANG, pun kita goreng dulu.
Kalau korang ada AYAM dan nak makan bersama AYAM GORENG so goreng la ayam seperti biasa. tak akan sis nak ajar cara goreng ayam. HAHAHA.
BAHAN-BAHAN (MASAK NASI)
2 pot beras (saiz kecil)
1 biji bawang merah (Hiris halus)
1 ulas bawang putih (Hiris halus)
1 potong halia (kecil ibu jari) (Ketuk sahaja)
1 batang serai (ketuk)
2 helai daun pandan (ikat)
garam secukup rasa
santan secukup rasa
3 pot air (pakai pot beras tadi ya) - mak sis ajar
CARA-CARA (MASAK NASI)
Tersangat la senang. Korang hanya perlu cuci beras sehingga bersih. Kemudian masuk kan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris. Campak sahaja halia dan serai tadi. santan dan garam make sure secukup rasa. Masuk kan air ikut sukatan ya. Dan jangan lupa masukkan daun pandan yang telah diikat tadi. Kemudian masak lah nasi tersebut. Korang akan dapat bau nasi lemak yang sedap nanti. Bau yang wangi dan menarik.
So selesai masak nasi. lets move on to sambal plak. Certain orang ada pelbagai ragam ya untuk masak sambal. Ada macam-macam cara but this time sis nak ajar cara sis punya sambal tumis. Makan pasti nak lagi la. Hahaha
BAHAN-BAHAN (MASAK SAMBAL TUMIS)
BAHAN A
Segengam ikan bilis
Secubit belacan
2 biji bawang merah
Halia saiz ibu jari anda
perasa kiub (ikan bilis)
2 ulas bawang putih
BAHAN A
Segengam ikan bilis
Secubit belacan
2 biji bawang merah
Halia saiz ibu jari anda
perasa kiub (ikan bilis)
2 ulas bawang putih
BAHAN B
Cili kering yang siap di blender
gatam secukup rasa
sos tiram
2 ketul kecil gula kabung
gula secubit
Minyak sedikit untuk menumis sambal
CARA-CARA (MASAK SAMBAL TUMIS)
Bahan A tadi korang blender sekali je.
Panas kan minyak selepas siap blender tadi.
Siap blender korang masukkan bahan A kedalam minyak yang telah panas tadi.
Tunggu sehingga bahan A tadi naik bau dan pecah minyak kemudian kita masuk kan cili kering yang sudah siap dikisar ya.
Kemudian tumis cili tersebut sehingga pecah minyak.
Kemudian masuk kan garam, gula, sos tiram, perasa kiub dan gula kabung tadi kedalam kuali.
Kacau dan terus kacau sehingga sambal tumis tersebut pecah minyak dan sebati.
Rasa sambal tersebut ikut cita rasa anda. Inyaallah sedap.
Style sis suka sambal tumis ni masak sampai pecah minyak dan kering ye..Baru la padu rasanya..
So dah siap semua nya. hidanglah mengikut cita rasa anda. Sis hias macam gambar di atas.
Selamat mencuba guys! bye!
Cili kering yang siap di blender
gatam secukup rasa
sos tiram
2 ketul kecil gula kabung
gula secubit
Minyak sedikit untuk menumis sambal
CARA-CARA (MASAK SAMBAL TUMIS)
Bahan A tadi korang blender sekali je.
Panas kan minyak selepas siap blender tadi.
Siap blender korang masukkan bahan A kedalam minyak yang telah panas tadi.
Tunggu sehingga bahan A tadi naik bau dan pecah minyak kemudian kita masuk kan cili kering yang sudah siap dikisar ya.
Kemudian tumis cili tersebut sehingga pecah minyak.
Kemudian masuk kan garam, gula, sos tiram, perasa kiub dan gula kabung tadi kedalam kuali.
Kacau dan terus kacau sehingga sambal tumis tersebut pecah minyak dan sebati.
Rasa sambal tersebut ikut cita rasa anda. Inyaallah sedap.
Style sis suka sambal tumis ni masak sampai pecah minyak dan kering ye..Baru la padu rasanya..
So dah siap semua nya. hidanglah mengikut cita rasa anda. Sis hias macam gambar di atas.
Selamat mencuba guys! bye!
Comments
Post a Comment