NASI LEMAK ABAH
Kalau teringat nasi lemak mesti akan teringat dekat arwah abah.
Sebab abah antara pembuat NASI LEMAK yang paling sedap bagi aku.
Aku sempat lah belajar dengan abah cara masak nasi lemak style dia.
Baunya....sedapp!!
Aku sampai sekarang kalau suami nak makan nasi lemak memang aku akan buat style abah aku. nasi yang berbau wangi. sambal yang menyengit. perghh!
Benda asas nasi lemak yang membuatkan orang teringa-ingat ialah nasi dan sambalnya. Kalau dua-dua ni spoil makan tidak sedap lah nasi lemak anda. HEHE
Nak aku ajar tak macam mana..?
Senang ja.!
Ambil buku nota cepat..atau screenshot je sis punya resepi ni ya.
OK KITA MULAKAN DENGAN NASI DAHULU.
Cara nak memasak nasi setiap orang berbeza-beza.
Ada yang berlemak, ada yang wangi, ada yang macam nasi biasa je. ada yang terlebih santan la. ada yang lembik la. depends on masing-masing punya selera.
CARA MASA NASI LEMAK ABAH
BAHAN-BAHAN :-
1) 3 CAWAN BERAS (SIZE KECIL) - DI CUCI BERSIH
2) 1 1/2 CAWAN SANTAN PEKAT
3) 1 1/2 CAWAN AIR BERSIH
4) 1 POTONG HALIA
5) 6 ULAS BAWANG PUTIH
6) 1 BIJI BAWANG MERAH
7) 3 HELAI DAUN PANDAN
CARA-CARA :-
1) MASUK KAN SEGALA BAHAN-BAHAN TADI KEDALAM PERIUK NASI. KACAU-KACAU SEHINGGA SEBATI.
2) KEMUDIAN MASAK LA NASI TERSEBUT.
Next, kita nak buat sambal nasi lemak plak.
Biarkan nasi tu masak dulu. So kita buatlah sambal dan apa yang patut.
CARA MASAK SAMBAL TUMIS ABAH
BAHAN-BAHAN :-
1) IKAN BILIS - DI GORENG
2) IKAN BILIS MENTAH - UNTUK JADI BAHAN TUMIS (BLENDER)
3) BAWANG MERAH - BLENDER HALUS
4) BAWANG PUTIH - BLENDER HALUS
5) HALIA - BLENDER HALUS
6) CILI KERING - BLENDER
7) GULA MELAKA
8) SOS TIRAM
9) GARAM
10) GULA
11) BELACAN
12) MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARA :-
1) AKU BAHAGI KAN IKAN BILIS KEPADA DUA. SATU UNTUK DIGORENG DAN SATU UNTUK DITUMIS.
2) BLENDER SEKALI IKAN BILIS MENTAH, BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA, BELACAN.
3) SETTLE BLENDER, KITA MASUK KAN BAHAN BLENDER TADI KEDALAM KUALI YANG TELAH DIMASUK KAN MINYAK MASAK DAN YANG TELAH PANAS.
4) TUMIS BAHAN BLENDER TADI SEHINGGA NAIK BAU DAN BERTUKAR WARNA KEKUNINGAN.
5) MASUK KAN CILI MASAK TADI DAN TUMIS.
6) MASUK KAN GULA MELAKA YANG TELAH DIPOTONG-POTONG KEDALAM KUALI.
7) TUMIS SEHINGGA PECAH MINYAK.
8) MASUK KAN GARAM, SOS TIRAM DAN GULA SEDIKIT.
9) TUMIS SEHINGGA KERING DAN SIAP!
TADAAAAA!
Dah siap masak sambal. Dah siap masak nasi.
Kalau nak lauk tambahan korang goreng la ayam ke.
TELUR REBUS WAJIBB!! baru lah nasi lemak..hehe
Dan juga jangan lupa timun dan kacang..kalau korang nak..kalau tiada bahan tu tak apalah..makan lah apa yag ada..
Enjoy!
Nak hias ikut kretiviti korang la ya!.
Ikan bilis yang di goreng tadi, kita jangan lupa makan plak..HAHAHAHAHA
Comments
Post a Comment